Milyen cégeket fogunk örökölni?

10:22:00 PM

Oktilean - milyen cégeket fogunk örökölni?

A minap olvastam, hogy a világ legrégebbi családi vállalkozását mely több mint 1300 éves a 46 -ik generáció vezeti sikeresen, a japán Komatsu tartományban működtetett Housi Onsen szállodát. 

Ha érdekel a történetük ajánlom figyelmedbe az alábbi videót:

Houshi (english) from Fritz Schumann on Vimeo.

Erdélyi viszonylatban a vállalkozói kultúra mondhatjuk, hogy negyed évszázados. Nem nagyon tudok régről fennmaradt családi vállalkozásokról, a múlt rendszer erről elég jól gondoskodott. Azok akik a 90-es években kezdtek cégeket alapítani és lassan a saját lábukra állni úgy gondolom, hogy a bőrükön tapasztalták meg  a vállalkozói élet buktatóit. A bátraké volt az élmezőny...

De mi történik most, lassan elérkezünk arra a pontra, hogy generációváltás lesz. Azok a vállalatok, melyek túlélték az elmúlt 10-20 évet lassan válaszúthoz fognak érkezni. Átveszik őket az örökösök, eladásra kerülnek vagy megszűnnek.

Vajon sikerült az elmúlt évtizedekben olyan szilárd alapokat lefektetni a cégjeink számára, hogy azt bátran és emelt fővel átadhatjuk a gyerekeinknek? Vajon át tudtuk adni a tudást és a tapasztalatot vagy egyszerűen nem volt rá időnk? Vajon van elég alázat a következő generációban, hogy ezt a felelősséget a vállára vegye és a legjobb tudása szerint vigye tovább? 

Vajon van még idő pótolni a hiányosságokat?

További cikkek

0 Hozzászólás

Kedvelt bejegyzések

Facebook Oldalam

Flickr Fotók